Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
36

 

Ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης κατέθεσε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων στο έργο της βελτίωσης της 36ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης – Καλλονής, κατά τμήματα από διακλάδωση Μόριας μέχρι Αρίσβη και από διακλάδωση παράκαμψης Μόριας έως διακλάδωση 1ης επαρχιακής οδού (Λάρσου).
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Το σημαντικό έργο της βελτίωσης της 36ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης-Καλλονής, κατά τμήματα από διακλάδωση Μόριας μέχρι Αρίσβη και από διακλάδωση παράκαμψης Μόριας έως διακλάδωση 1ης επαρχιακής οδού (Λάρσου), συνολικού μήκους περίπου 23 χιλιομέτρων ήταν ενταγμένο στο Γ’ Κ.Π.Σ.
Αποτελεί έργο υψίστης σημασίας για το Νομό Λέσβου και την αναπτυξιακή του προοπτική, για το οποίο είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ένταξης του στο Γ’ Κ.Π.Σ. ήδη από τις αρχές του 2004, με φροντίδα του τ. Υπουργείου Αιγαίου και θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, απορροφώντας τα αντίστοιχα κονδύλια. Η σύμβαση του έργου μεταξύ της Διεύθυνσης Οδικών Έργων (Δ1) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και της αναδόχου εταιρείας υπεγράφη με μεγάλη καθυστέρηση στο τέλος του 2007.
Δεκαοχτώ μήνες μετά, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 1.700 μέτρα στην περιοχή «Ρετσινάδικα» (στο πευκοδάσος προς Καλλονή), ενώ στα υπόλοιπα τμήματα δεν έχει γίνει καμία εργασία εξαιτίας της ολιγωρίας στην ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων.
Με τη λήξη του Γ’ Κ.Π.Σ. σε λίγες μέρες, θα πρέπει να αναζητηθεί η χρηματοδότηση με πόρους του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται:
ο κ. Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.:
• Γιατί έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των εργασιών στο έργο και σε τι ενέργειες θα προβείτε για να επισπευτούν οι διαδικασίες;
• Έχουν δεσμευτεί οι απαραίτητοι πόροι από το Ε.Σ.Π.Α. 2007 -2013 για την ολοκλήρωση του έργου;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ